Kome novi, a kome stari uređaji? Opremanje i zapošljavanje u zdravstvu bez jasnih kriterija

Kome novi, a kome stari uređaji? Opremanje i zapošljavanje u zdravstvu bez jasnih kriterija

U ginekološkoj ordinaciji ludbreške ispostave Doma zdravlja Varaždinske županije donedavno se koristio jedan od najstarijih ultrazvučnih uređaja u županiji, a vjerojatno i šire. Ultrazvuk je bio star više od dvadeset godina te su pacijenti i pojedini županijski vijećnici potezali pitanje nabave novog uređaja. Varaždinski dožupan Alen Kišić najavio je kako će do kraja 2016. godine u Ludbreg stići novi ultrazvuk, ali su tada počele kolati informacije da u Ludbreg zapravo stiže uređaj star desetak i više godina. U Upravi Doma zdravlja ni putem lokalnih medija nisu se prvotno mogle dobiti jasne i nedvosmislene informacije o nabavi UZV-a što je u javnosti pobudilo sumnje u transparentnost nabave i raspodjele opreme unutar Doma zdravlja te nezadovoljstvo korisnika zdravstvene skrbi nejasnom komunikacijom prema javnosti. Pritom treba napomenuti da prema ludbreškoj ispostavi Doma zdravlja gravitira oko 20 tisuća stanovnika, od čega je oko 10 tisuća žena koje su potencijalne korisnice ginekološke ambulante.

Na službenim stranicama varaždinskog Doma zdravlja mogla se naći jedino obavijest o bagatelnoj nabavi novog UZV uređaja. Iz ravnateljstva je kasnije uslijedila informacija da će postupak nabave i isporuka ultrazvuka biti dovršeni do kraja godine i da će se tada “sukladno broju pacijentica napraviti raspodjela uređaja kako bi se iz upotrebe izuzeo najstariji uređaj koji se koristi u Ludbregu”.
Bagatelna nabava raspisana je u listopadu te je između četiri ponude odabran UZV u vrijednosti od 180.000 kuna. Daljnji rasplet događaja pokazao je da su “glasine” bile točne. Ravnatelj varaždinskog Doma zdravlja Dražen Jagić potvrdio je da je u Ludbreg poslan ultrazvuk star oko pet godina dok je novi uređaj zadržan u Varaždinu gdje se planira otvoriti nova ginekološka ambulanta. Zbog preopterećenosti rada ginekologa u Varaždinu, u lipnju prošle godine počelo je prikupljanje izjava pacijentica koje bi se željele prebaciti novom ginekologu i taj proces još traje. Drugim riječima, ni pola godine nakon pokretanja inicijative, nova ginekologija još nije proradila, ali je zato za njezine potrebe nabavljen novi ultrazvuk dok je u Ludbreg poslan stari, što na prvi tren baš i nema neke logike.

Zaposlenici ambulante od kuće nose pitku vodu

Korisnici ludbreške ambulante, s kojima smo razgovarali, donekle su zadovoljni uređajem koji je zamijenio prastari, ali komentiraju da to nije dugoročno rješenje. Osim toga, nedavno je pored problema nabave UZV-a u ludbreškoj ispostavi Doma zdravlja u javnost isplivao i problem kvalitete vode, o čemu se također isprva nije mogla dobiti nikakva konkretna službena informacija iz Uprave, pa su u javnosti kolale svakakve priče. Ispostavilo se da problem traje već dulje vrijeme i da su zaposlenici ludbreške ambulante sa sobom na posao nosili boce s pitkom vodom. U vodovodnim cijevima stvarao se talog te su analize pokazale da je voda mikrobiološki ispravna ali da sadrži elemente čije su vrijednosti iznad dozvoljenih. Problem se pokušao riješiti čišćenjem cijevi lužinom za što je utrošeno 60.000 kuna. Rezultat nije bio zadovoljavajući te je sada potrebna rekonstrukcija vodovodne mreže koja bi, prema prvim informacijama iz Doma zdravlja, trebala koštati oko pola milijuna kuna, što je ogroman trošak za jednu lokalnu zdravstvenu ustanovu.

Nema novca za obnovu, ima za nova računala, intelektualne i odvjetničke usluge

I drugi objekti na području varaždinske županije u vlasništvu Doma zdravlja vape za renoviranjem. Pritom se pojedini koncesionari, koji imaju ordinacije u prostorijama u vlasništvu Doma zdravlja, već neko vrijeme od svog najmodavca traže da urede čekaonice, promijene stolariju i potrebne instalacije. U objektima, pored koncesionara, rade i zaposlenici Doma zdravlja čije su ordinacije uglavnom renovirane, dok su se prostorije koncesionara u obnovi zaobišle uz objašnjenje da nema dovoljno novca. Tako da neki od njih vlastitim novcem obavljaju najhitnije zahvate iako je za to zadužen vlasnik prostora.
– Kažu da nema novca, ali se zato troši na nabavu novih računala, odvjetničke i intelektualne usluge – mogu se čuti komentari pojedinih koncesionara koji se pitaju kamo ide novac koji oni uplaćuju na ime koncesije.

Prvo koncesija, onda privatizacija

Indikativan je i slučaj od prije godinu dana, zbog kojeg je navodno bivši ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije dao ostavku, a ukazuje na kontinuitet netransparentnog funkcioniranja. U zdravstvenim se krugovima dulje vrijeme govorkalo da tadašnji ravnatelj Doma zdravlja Ivan Crnković čuva ispražnjeno mjesto voditelja Medicinsko-biokemijskog laboratorija u Zabrebačkoj ulici, u Varaždinu, za svoju suprugu te da im je krajnji cilj privatizacija laboratorija kroz koncesiju.

Nakon što je 2013. godine dugogodišnja voditeljica laboratorija otišla u mirovinu, zdravstveni su radnici upozoravali da laboratorij radi bez odgovorne osobe jer ravnatelj to mjesto čuva za svoju ženu, s obzirom da je ona u to vrijeme trebala položiti stručni ispit. Nagađanja su se ubrzo ispunila te je ona zaista postavljena za voditeljicu laboratorija.
Tu nije bio kraj priče jer krajem 2015. godine Crnković daje ostavku na mjesto ravnatelja, ali ostaje raditi u Domu zdravlja kao pravnik, a varaždinski župan Predrag Štromar tada potvrđuje da će navedeni laboratorij zaista ići u koncesiju. Tada se povela žustra rasprava o tome koji su pravi motivi Crnkovićeva odlaska s pozicije ravnatelja i je li zaista pogodovao svojoj ženi u preuzimanju laboratorija.
Pojedini županijski vijećnici isticali su da je ravnatelj niz godina ulagao javni novac u obnavljanje i nabavu nove opreme za laboratorij u Zagrebačkoj kako bi ga njegova supruga preuzela i potom privatizirala. Ravnatelj Crnković i župan Štromar na to su odgovarali da su novac ulagali u opremanje novog laboratorija u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, koji neće ići u koncesiju, a da stari laboratorij u Zagrebačkoj vapi za obnovom.

Izbor novog ravnatelja- samo jedna molba za posao

Financijska izvješća za 2015. godinu zaista su pokazala da se te godine uložilo 600.000 kuna u opremanje novog laboratorija, ali su izvješća o poslovanju Doma zdravlja iz prethodnih godina pokazala da se ranijih godina dosta ulagalo i u stari laboratorij u Zagrebačkoj ulici.
Primjerice, 2011. godine nabavljena je laboratorijska oprema u vrijednosti višoj od 300.000 kuna, a 2013. godine obnovljena su tri sanitarna čvora i kotlovnica. Iako je ravnatelj Crnković tvrdio da je laboratorij “potrošen” i da je sva oprema u njemu starija od deset godina, ostalo je pitanje jesu li sva navedena ulaganja zaista bila planska kako bi laboratorij pripremio za dolazak svoje supruge.
Također je u svjetlu te priče oko zapošljavanja “svojih ljudi” zanimljiv rasplet oko imenovanja novog ravnatelja varaždinskog Doma zdravlja koji je zamijenio dugogodišnjeg Crnkovića koji je tu dužnost obnašao čak 13 godina. Nakon što je podnio ostavku na dužnost ravnatelja (u trenutku kad se raspisuje koncesija za laboratorij koji preuzima njegova supruga), raspisuje se natječaj za upražnjeno mjesto ravnatelja te stiže samo jedna molba. Na natječaj se javio Dražen Jagić koji je dotada obnašao dužnost ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Točnije, Jagić je prethodno dao ostavku na dužnost ravnatelja zavoda što je među županijskim vijećnicima potaknulo pitanje, koji je pravi razlog njegova odlaska te ima li njegova odluka veze s inspekcijskim nadzorom koji je u to doba proveden u zavodu. Nedugo nakon toga, Jagić se javlja na natječaj za ispražnjeno mjesto ravnatelja Doma zdravlja te kao jedini kandidat, dobiva novu fotelju.

“Najviše je korupcije u politici, ona ima prste u svemu”

Inače, Varaždinska županije je među prvim županijama u Hrvatskoj osnovala Antikorupcijsko povjerenstvo 2009. godine. Njegova je uloga samo savjetodavna i edukativna, ističe predsjednica povjerenstva Nadica Dreven Budinski, koja je ujedno i županijska vijećnica. Zanimljivo je da Akcijski plan povjerenstva u svojim prioritetima djelovanja naglašava upravo transparentnost, objavu velikog broja podataka, otvorenost i pravo na pristup informacijama te probleme sukoba interesa i zapošljavanja.
– Najviše je korupcije u politici jer ona ima prste u svemu. Ako si podoban, tj. pripadaš stranci na vlasti, imaš posao. Kod natječaja i zapošljavanja u županijskim javnim ustanovama, forma je zadovoljena iako svi znaju da je nekome posao namješten, i nikome ništa – govori naša sugovornica. Antikorupcijsko povjerenstvo u svom izvješću za 2015. godinu također je istaknulo problem imenovanja čelnih ljudi u javnim ustanovama i poduzećima “jer je to zona u kojoj postoji mogućnost političke korupcije obzirom da za ta mjesta nisu utvrđeni jasni kriteriji odabira i sam postupak nije potpuno transparentan”. Stoga je povjerenstvo zatražilo da im se dostave temeljni ustrojstveni akti svih trgovačkih društava, ustanova i agencija kojima upravlja županija. Cilj je napraviti temeljitu pravnu analizu dostavljenih dokumenata kako bi se preventivno djelovalo i spriječila korupcija prilikom zapošljavanja, a rezultati analize bit će objavljeni na zadnjoj skupštini povjerenstva čijim članovima mandat ističe ove godine.