I Talijani muku muče s pravom na pristup informacijama

I Talijani muku muče s pravom na pristup informacijama

Imate pravo znati- slogan je istoimene nevladine udruge „Diritto di sapere“ koja je ustrajnim radom, od svojega osnivanja 2012. godine, uspjela, u suradnji s nizom aktera talijanske društveno-političke scene, stvoriti pritisak na vlast da konačno donesu primjeren zakon o pravu na pristup informacijama. Sudionici projekta „Udružimo se- protiv korupcije!“ imali su priliku uživo, u prostorijama Transparency Internationala Italia u Milanu, upoznati se i razgovarati s predsjednikom te udruge Claudijom Caseranom. Caserano u nekoliko navrata ističe ključno – da se bez zakonske podloge koja omogućuje pravo na pristup informacijama svih tijela javne vlasti, ne može govoriti o trasparentnosti upravljanja.

„Posebno smo radili na platformi „Pitaj“, koju smo pokrenuli 2015. godine, kao posrednika između tijela javne vlasti i onih koji od njih traže informacije. Platformu najviše koriste novinari, ali je koriste i građani, uglavnom za pitanja o okolišu i načinu potrošnje javnih sredstava. Pitanja najčešće idu ministarstvima i gradskim upravama“, pojašnjava Caserano.

Napominje kako ne treba čuditi što Italija kao dugogodišnja članica Europske unije toliko kasni sa specijalnim zakonom koji bi omogućio sveobuhvatno pravo na pristup informacijama, jer je tome uvijek bilo otpora. Nažalost, kaže, ni talijanski novinari ne koriste platformu dovoljno, iako bi mogla biti podloga za velike novinarske priče.

„Samo je nekolicina novinara iskoristila pravo na pristup informacijama putem naše platforme, mnogi od njih ni ne znaju kako se pravilno koristi. Očekujemo da će se uvođenjem zakona o pravu na pristup informacijama, čija primjena kreće 23. prosinca 2016. i tu stvari promijeniti, odnosno da će novinari shvatiti do koliko informacija mogu doći pozivajući se na taj zakon“, kaže predsjednik udruge Diritto di Sapere.

No, pozitivnih slučajeva novinarskog angažmana i pomoći od njegove platforme, nadodaje, ipak ima. Novinarka i aktivistica Rosy Battaglia upravo u vrijeme našeg razgovora s Caseranom objavila je uspješan i zapažen temat za talijansko izdanje magazina Wired o malverzacijama u sustavu gospodarenja otpadom u Italiji. Brojne podatke o tome koliko jedinice lokalne samouprave troše na zbrinjavanje otpada, gdje su mekane točke sustava podložne korupciji i gdje se u tome sustavu odlijeva javni novac, dobila je preko platforme „Pitaj“ koju vodi Caseranova udruga.

Kada govori o talijanskim problemima s pravom na pristup informacijama, Caserano kao da govori i o hrvatskim boljkama. Kaže, u tradiciji talijanske države i birokratskog aparata i dalje postoji jako uvjerenje da bi administrativni, javni poslovi trebali biti – tajni. Ideja da građani slobodno zahtijevaju ustupanje dokumenata, nastavlja, zastrašuje javne službenike, čak i iz organizacijskog kuta gledanja: uključuje to digitalizaciju i sustavnije bavljenje arhivima što je brojnim javnim i državnim službenicima u Italiji i dalje problem.

„Ipak, trasnparentnost je sve pristutnija tema u javnom govoru i političkim debatama, pogotovo u posljednjih pet godina, jačanjem antisistemskih stranaka, od kojih je najpoznatiji Pokret 5 Stelle Beppa Grilla“, ističe Caserano.

Kao i u drugim zemljama, čak i tamo gdje zakon o pravu na pristup informacijama postoji dugo, postoje i objektivni razlozi zbog kojih novinari češće ne koriste prednosti ovoga zakona. Naime, dnevno novinarstvo i brzina protoka informacija nije baš pogodna za pozivanje na njega, jer proceduralni koraci uglavnom usporavaju dostavu traženih dokumenata. Pogodni su za temeljite, analitičke, istraživačke priče kojih je, zbog financijske krize tradicionalnih medija, medijske estradizacije i sveopće štednje izdavača-sve manje.