23. lipnja: Svjetski dan žviždača

23. lipnja: Svjetski dan žviždača

Svjetski dan žviždača posvećen je hrabrim pojedincima koji štite javni interes razotkrivanjem zlouporaba i korupcije, često uz značajan osobni rizik.
.
Povodom Svjetskog dana žviždača, organizacija Transparency International podsjetila je javnost koja sve saznanja posljendjih godina dugujemo žviždačima. Globalno najpoznatiji bez sumnje je slučaj Edwarda Snowdena, nekadašnjeg operativca američke obavještajne službe koji je 2013. godine razotkrio masovno nadgledanje američkih građana organizirano od Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). Važan doprinos odgovornom i transparentnom upravljanju javnim dobrima ostvarili su također i europski žviždači. Antoine Deltour imao je važnu ulogu u razotkrivanju skandala utaje poreza velikih korporacija sa sjedištem u Luxemburgu 2011. godine. Što se tiče bližeg okruženja, za Hrvatsku je svakako zanimljiv slučaj Zuzane Hlavkove, mlade zaposlenice slovačkog Ministarstva vanjskih poslova koja je koncem 2016. godine javno progovorila o problematičnom postupku javne nabave.
.
Transparency International trudi se olakšati javno iznošenje podataka o zloupotrebama javnog dobra žviždačima širom svijeta. Korak u senzibiliziranju javnosti predstavlja online leksikon ključnih pojmova na engleskom jeziku koji omogućuje brzo i pregledno sagledavanje kompleksnog fenomena korupcije i žviždanja. Ostale mjere uključuju otvaranje savjetodavnih pravnih centara, te zagovaranje zakona koji štite žviždače, uključujući i zakonsko riješenje na razini cijele Europske unije. Zagovornici zakonskog riješenja na razini Europske unije u prilici su osnažiti inicijativu podrškom on-line peticiji koju je do sada podržalo već 77.000 ljudi.
.