Tanja Rudež
24.04. Korupciometar Stupanj korupcije: 8

Tanja Rudež

U Korupciometru smo razgovarali s Tanjom Rudež, znanstvenom novinarkom Jutarnjeg lista koja je prošle godine osvojila prestižnu nagradu “Europski znanstveni novinar godine” koju dodjeljuje Britansko udruženje znanstvenih pisaca.

Jeste li se ikad osobno na bilo koji način susreli s bilo kojim oblikom korupcije?

Da, ja se, nažalost, gotovo svakodnevno susrećem s korupcijom u akademskoj zajednici. To nije uvijek na prvi pogled vidljivi oblik korupcije tipa afera Index gdje su profesori primali mito za prolaz na ispitima. To je sofisticiraniji tip korupcije, a uvidja se ponekad kod znanstvenih i akademskih napredovanja te u nekim slučajevima kod izbora čelnih ljudi institucija, tipa dekana ili rektora.

Biste li se usudili i jeste li ikad bili zviždač?
Pravi novinar je uvijek zviždač u srcu. No, još uvijek nisam istupila javno kao zviždač.

Kako društvo danas po vašem mišljenju tretira zviždače, jesu li zaštićeni?

Zviždačima svi plješću tri dana, a onda se okrenu svojim poslovima. Zviždači nisu zaštićeni, zapravo tko se odluči na takav čin, mora osigurati neku svoju  budućnost, a da ne ovisi o nekoj instituciji.

U koje javne institucije imate povjerenja i zašto?

Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje, jer parcijalno imam povjerenje u neke institucije, recimo Državno  odvjetništvo. U nizu institucija imam povjerenje u neke ljude za koje znam da nisu korumpirani.

Na skali od 1 (najmanje) do 10 (najveće) odredite koliko je Hrvatska zahvaćena korupcijom?
8

Kako bi se po vašem mišljenju trebalo boriti protiv korupcije?

Ključ borbe protiv korupcije jest snažan i neovisan pravosudni sustav, neovisan o političkim i pritiscima bogatih pojedinaca, ali i  moćnih klanova u hrvatskom društvu.