“Komisija za otkrivanje ubojstva novinara je fikcija”
10.10. Mediji Izvor: nacional.hr/dolaskom-vucica-sve-su-cesce-prijetnje-smrcu-novinarima/

“Komisija za otkrivanje ubojstva novinara je fikcija”

Novinar i urednik portala Autonomija te predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović zbog svog je pisanja netko kome redovito prijete smrću, o čemu su sredinom prošlog mjeseca izvijestili i hrvatski mediji. Osim što se to događa putem društvenih mreža, u najnovijem je slučaju na adresu NDNV-a dobio anonimno pismo u kojem ga se poziva na davanje ostavke, ako ne želi s Dinkom Gruhonjićem, programskim direktorom NDNV-a, „plivati Dunavom“. Takav tretman novinara koji su u javnosti istaknuti u detekciji koruptivnih radnji vladajućih i drugih struktura, kao i u prokazivanju štetnih ideologija, oštro je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje/udruga BH novinari, Udruženje novinara Kosova, Sindikat medija Crne Gore i Nezavisno udruženje novinara Srbije. „Definitivno nije ugodno kada vam konstantno prijete, iako čovjek s vremenom na to ogugla. Političari su u tom smislu zaštićeniji od novinara, jer novinari žive skromno, voze se javnim prijevozom, i slično. Recimo, ja se svakodnevno, neprestano, za razliku od njih, susrećem s tzv. običnim građanima i često primijetim poglede pune mržnje. S jedne strane takvo stanje sputava dok s druge strane ono budi određeni prkos, nadu i dodatnu hrabrost – nešto što čovjek ponekad ni ne zna da ima u sebi“, rekao je Sejdinović u razgovoru za ovotjedni broj Nacionala.

Kako je za Nacional objasnio Sejdinović, konstanta je da država ne reagira na prijetnje bilo kojim novinarima i javnim osobama koje nisu bliske vlasti dok se ljude privodi i novčano kažnjava ako netko prijeti Vučiću ili nekom drugom iz vladajuće strukture. „Materijali o prijetnjama redovno se dostavljaju policiji i tužiteljstvu, ali izostane valjana reakcije druge strane. Svakog mjeseca isporučujemo prijetnje koje novinari dobivaju, i to Tužiteljstvu za visokotehnološki kriminal. Jednom su se zahvalili na poslanome i to je sve. Ipak, ovoga puta su reagirali s obzirom na velik broj prijetnji koje sam dobio. Dao sam iskaz tamo, no, sudeći po iskustvu mojih kolega iz Beograda koji nisu dobili ni povratnu informaciju, ni ja ne očekujem da će nešto biti od svega toga“, objasnio je Sejdinović za tjednik Nacional, dodavši da se prijeti s jedne strane novinarima koji izvještavaju o kriminalu i korupciji u vladajućim strukturama, pa su tako na meti bili istraživački novinari poput Stevana Dojčinovića i Slobodana Georgieva, a s druge strane onima koji su spremni kritički govoriti o revidiranju prošlosti i rehabilitaciji devedesetih.

U njegovom slučaju, kulminiralo je nakon što je na jednom okruglom stolu usporedio Srbiju iz devedesetih s Islamskom državom danas. Kako je pojasnio za Nacional, u velikom broju prijetnji spominje se njegovo pretpostavljeno nacionalno i vjersko opredjeljenje. Šalje se poruka da on kao netko tko, po imenu, nije Srbin, nema pravo uputiti kritiku na račun stvari koje se tiču Srbije. Prema Sejdinovićevim riječima, u zadnje dvije, tri godine povećao se broj prijetnji novinarima u Srbiji dok su prijetnje smrću postale svakodnevnica. „To koincidira s dolaskom na vlast Srpske napredne stranke – proglašavaju se izdajnicima i stranim plaćenicima svi oni čije se mišljenje ne uklapa u dominantnu matricu. Otvara se sezona lova na novinare i sve ljude koji se kritički odnose prema vlasti i prošlosti. Postoji uhodani mehanizam kada je riječ o tome kako dolazi do toga: stranke okupljene oko vlasti ‘označe’ neprijatelja da bi prepustili palicu tabloidima koji osobu potom sotoniziraju, stvarajući moralnu paniku. Slijedi čitav niz prijetnji koje su uglavnom upućene putem društvenih mreža.“, rekao je Nedim Sejdinović koji je u razgovoru za Nacional, između ostalog, opširno analizirao situaciju u vezi medijskih sloboda u Srbiji danas, za vrijeme Slobodana Miloševića, ali i u kratkom mandatu premijera Zorana Đinđića koji je 2003.ubijen u atentatu. Progovorio je i o razlozima zbog kojih je propao portal E-novine koji je u Hrvatskoj imao reputaciju kakvu imaju neprofitni mediji te o često spominjanoj Komisiji za otkrivanje ubojstva novinara. Ona je za njega fikcionalni medijski fenomen, koji je služio Aleksandru Vučiću za ubiranje političkih poena, a ne nešto što je zaživjelo u praksi i što će donijeti konkretne rezultate.