Vitomira Lončar
30.10. Korupciometar Stupanj korupcije: 9

Vitomira Lončar

Vitomira Lončar, glumica, doktorica znanosti, osnivačica i direktorica kazališta „Mala scena“ , a ujedno i autorica poznatog bloga „Slamka spasa“, ovoga tjedna naša je gošća u Korupciometru.

Jeste li se ikad osobno susreli s bilo kojim oblikom korupcije?
Dakle, osobno se nikada nisam susrela s korupcijom. Mislim da se zna da sam osoba koja je svoj život okrenula “na drugu stranu”, za borbu protiv takvih praksi. Mogla bih reći da su me u nekoliko navrata pokušali potkupiti da prestanem javno govoriti što mislim.

Biste li se usudili i jeste li ikad bili zviždač?
Ja sam klasični zviždač u kulturi, dakle, odgovor je – usuđujem se bez obzira što sam prošla različite vrste zastrašivanja i što mi već godinama zagorčavaju život ono o kojima pišem.

Kako društvo danas po vašem mišljenju tretira zviždače, jesu li zaštićeni?
Mislim da su u ovom društvu zviždači tretirani kao krivci, nemaju nikakvu zaštitu i najviše stradaju. Zemlja smo koja nema ni minimalnu zaštitu zviždača, a to obeshrabruje ljude.

U koje javne institucije imate povjerenja i zašto?
Uopće nemam povjerenja u javne institucije. ni u jednu. Zašto? Zbog vlastita iskustva koja sam stekla kroz svoje javno djelovanje.

Na skali od 1 (najmanje) do 10 (najveće) odredite koliko je Hrvatska zahvaćena korupcijom?
Mislim da je Hrvatska zaražena korupcijom 9.

Kako bi se po vašem mišljenju trebalo boriti protiv korupcije?
Boriti se može isključivo edukacijom, zaštitom zviždača i jačanjem svijesti o štetnosti korupcije i njezinog pogubnog utjecaja na razvoj zajednice i budućnost naše djece.